Οινούσσες | Εφαρμογή της τηλεϊατρικής για οδοντιατρική πρόληψη

Οι δυνατότητες που παρέχονται από την Τηλεϊατρική, σε θέματα πρόληψης αλλά και στην παροχή ιατρικής περίθαλψης από απόσταση αναμένονται να αξιοποιηθούν στα θέματα που αφορούν τη στοματική υγεία των κατοίκων του ακριτικού νησιού των Οινουσσών.
Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε εφαρμογή η χρήση Τηλεϊατρικής στην Οδοντιατρική-Στοματολογία, μεταξύ του Περιφερειακού Ιατρείου Οινουσσών και του Τζάνειου Νοσοκομείου, όπου και εξετάστηκε ασθενής.
Με τη συνδρομή της νοσηλεύτριας του Ιατρείου των Οινουσσών Ελένης Γιακαλή, προέδρου μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου Οινουσσών, έγινε οδοντιατρική εξέταση εξ αποστάσεως σε ασθενή από τη Δρ. Βενετία Σωτήρη Χειρουργό οδοντίατρο Επιμελήτρια στο Γ.Ν. Τζάνειο, ενώ προγραμματίστηκε η επίσκεψη της κινητής οδοντιατρικής μονάδας του Υπουργείου στις Οινούσσες.

Η τηλεϊατρική χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών, την έρευνα και εκτίμηση, όπως και τη συνεχή εκπαίδευση των λειτουργών Υγείας.
Μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής και το αρμόδιο Τμήμα της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, γίνεται προσπάθεια εξυπηρέτησης των αναγκών απομακρυσμένων αγροτικών και νησιωτικών περιοχών.

Στα πιθανά οφέλη της τηλεϊατρικής είναι μεταξύ άλλων :
• Βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές
• Επιτρέπει στα άτομα να ελέγχουν περισσότερο την πάθηση και τη ζωή τους διατηρώντας την αυτονομία τους κατ’ οίκον
• Μειώνει την ανάγκη για επισκέψεις σε νοσοκομεία ή ιατρεία, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος μετακίνησης

Μάλιστα σε αυτή την πρώτη παρουσίαση στο Τζάνειο Νοσοκομείο βρέθηκαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, ενώ στο Ιατρείο των Οινουσσών ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Δανιήλ.
Όπως επισημαίνει στη σχετική ανάρτησή του ο Δήμαρχος Οινουσσών, στην ηλεκτρονική συνάντηση με την Υπουργό είχε την ευκαιρία να επισημάνει ότι “η επέκταση των υπηρεσιών πρόληψης αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων ακριτικών νησιών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής τους.
Δράσεις όπως αυτές, αλλά και της αποστολής κινητών μονάδων, που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία, ισχυροποιούν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, που δεν χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους για να υποβληθούν σε διαγνωστικές κι απεικονιστικές εξετάσεις”.

Πηγή : ertnews.gr / Θοδωρής Πυλιώτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο