Για αδιαφάνεια με αποδείξεις κάνει αναφορά ο Π. Παρασκευαΐδης

Ερώτηση και Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατέθεσε ολόκληρη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά από δημοσιεύματα της ιστοσελίδας POLITICO στις 10-4-2024 και της Εφημερίδας Καθημερινής στις 12-4-2024, ζητώντας πλήρη στοιχεία όλων των συμβάσεων.

Σύμφωνα με την 1η (POLITICO, 10-4-2024), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ερευνούν τον τρόπο διάθεσης 2,5 ΔΙΣ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε 10 εταιρείες!!! στην Ελλάδα μετά από καταγγελίες για απάτη.

Οι 10 εταιρείες ανέλαβαν με συμβάσεις, 600 έργα στον τομέα τεχνολογίας για το χρονικό διάστημα 2020 – 2023, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές!!!!

Σύμφωνα με την 2η (Καθημερινή, 12-4-2024) από τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΔΜΗΣ), σε σύνολο 172 διαγωνισμών του 2023 που αφορούσαν υπηρεσίες τεχνολογίας και πληροφοριών, οι υποβληθείσες προσφορές ήταν μόλις 226!!!! δηλαδή 1,3 προσφορές ανά διαγωνισμό!!!

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που περικόπτει την δωρεάν μεταφορά των Μαθητών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) μεσούσης της σχολικής περιόδου!!! σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, η Κυβέρνηση με την ΚΥΑ 32239 – ΦΕΚ 205/Τ.Β./5-4-24.

Αντί να τους επιβραβεύσει η Πολιτεία αυτούς τους μαθητές, δυστυχώς τους τιμωρεί!!!!

Κυβέρνηση Αρίστων είναι αυτή ή κυβέρνηση BUSINESSMEΝ;;;;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Απαίτηση διαφάνειας στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας POLITICO με ημερομηνία 10/4/2024 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, μετά από καταγγελίες για απάτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές.

Επιπλέον, δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με ημερομηνία 12/04/24 αναφέρει τα εξής:

«από τα στοιχεία, εξάλλου, του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΔΜΗΣ), που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», σε σύνολο 172 διαγωνισμών που διενεργήθηκαν το 2023 και αφορούσαν υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών (παροχή συμβουλών, ανάπτυξη λογισμικού, Διαδίκτυο και υποστήριξη), οι υποβληθείσες προσφορές ήταν μόλις 226, δηλαδή μόλις 1,3 προσφορές ανά διαγωνισμό, ενώ η αντίστοιχη αναλογία το 2022 ήταν επίσης εξίσου πολύ χαμηλή (1,6).

Πριν από λίγες εβδομάδες ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πάνος Σταμπουλίδης, είχε καταγγείλει δημοσίως ύποπτες πρακτικές σε διαγωνισμούς που αφορούν την αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, ύψους 9 εκατ. ευρώ, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε είχε προειδοποιήσει και αυτός με προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Επειδή κάθε ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολύτιμο για την κοινωνία μας και το κτίσιμο μίας ανθεκτικότερης οικονομίας,

Επειδή η αποκάλυψη της εμπλοκής και των ευρωπαϊκών αρχών σε μία υπόθεση, για την οποία ήταν ήδη γνωστή η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτομάτως εκτοξεύει τον πολιτικό και οικονομικό της αντίκτυπο στο κύρος της Ελλάδας και αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα,

Επειδή είναι αδύνατο για τον πολίτη να βρει ακριβείς πληροφορίες για το ποιες εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί, με τι ποσά, για ποια και πόσα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

Επειδή η δημοσιοποιημένη λίστα των «100 τελικών αποδεκτών» με τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης, δάνεια ή επιδοτήσεις, ουδόλως διαφωτίζει την κατάσταση, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων έχει ως «τελικούς αποδέκτες» φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά είναι απολύτως ασαφές σε ποιον ιδιώτη ανάδοχο καταλήγουν τα χρήματα κάθε χρηματοδοτούμενου έργου και με ποια διαγωνιστική διαδικασία,

Επειδή η διαφάνεια είναι έννοια και πρακτική – κλειδί για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας μας, προϋπόθεση για την ορθή αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, την ισόρροπη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Για ποιο λόγο τα στοιχεία που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι όλα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του προγράμματος;
  2. Ποιο είναι το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης από το ΤΑΑ, ποιο το ύψος των προκαταβολών που έχουν καταβληθεί από την ΕΕ και ποιο είναι το ποσό των δηλωθεισών δαπανών μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα;
  3. Γιατί δεν προβλέφθηκε και για τους πόρους του ΤΑΑ η δημοσιοποίηση συγκεντρωτικού καταλόγου πράξεων όπως συμβαίνει με τους πόρους του ΕΣΠΑ;

Αιτούμαστε να καταθέσετε:

Πλήρη κατάλογο των έργων που χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σε ό,τι αφορά τους φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Α.Ε. του Δημοσίου, που έχουν λάβει χρηματοδότηση, αναλυτικός κατάλογος έργων (κατασκευές, προμήθειες, υπηρεσίες κλπ) στον οποίο θα αναφέρονται:

α) Τίτλος έργου

β) Φορέας υλοποίησης

γ) Προϋπολογισμός

γ) Ποσό σύμβασης

δ) Διαδικασία ανάθεσης (εάν δηλαδή πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία ή απευθείας ανάθεση)

ε) Αριθμός συμμετεχόντων στη διαδικασία, εάν πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία

στ) Ανάδοχος του έργου

ζ) Ποσοστό έκπτωσης

  1. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιχορηγήσεις από το ΤΑΑ, αναλυτικός κατάλογος στον οποίο θα αναφέρονται:

α) Τίτλος δράσης

β) Επωνυμία τελικού δικαιούχου

γ) Ποσό χρηματοδότησης από το ΤΑΑ

δ) Ποσό ίδιας συμμετοχής επιχείρησης

  1. Αναλυτική κατάσταση δράσεων τεχνικής βοήθειας ανά κατηγορία δαπάνης (μελέτες, εμπειρογνωμοσύνες, τεχνικοί σύμβουλοι)

α) Τίτλος δράσης

β) Χρηματοδοτούμενος φορέας

γ) Ανάδοχος

δ) Προϋπολογισμός δράσης

  1. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσιότητας, αναλυτική κατάσταση χρηματοδότησης των ΜΜΕ (συμβατικών και διαδικτυακών)

α) Είδος δράσης

β) Χρηματοδοτούμενος φορέας

γ) Ποσό

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο