Αντιδρούν δήμος και φορείς στα σχέδια για υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ερεσού

Τη θέση του στο σχεδιασμό για τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ερεσού, καλείται να διατυπώσει το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του δήμου γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ αρνητική αναμένεται να είναι και η τοποθέτηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Προγραμματισμού, που θα κάνει και την σχετική εισήγηση προς το σώμα.  

Το σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Ιουνίου στη διεύθυνση : https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1871 . Προβλέπει τη δημιουργία υβριδικού έργου παραγωγής ενέργειας, που θα χρησιμοποιεί το νερό από το φράγμα Ερεσού αλλά και αιολική ενέργεια από 6 νέες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν.

Οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας είναι πολλές και αφορούν κυρίως τη χρήση του νερού του φράγματος της Ερεσού. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που τέθηκε σε διαβούλευση, προβλέπει ότι το νερό μέχρι 49 μέτρα στο φράγμα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή ενέργειας και όχι για άρδευση, που είναι και ο σκοπός δημιουργίας του φράγματος. Το φράγμα μεταβάλλεται συνεχώς, λέει η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της “και τέτοιες απαγορεύσεις οδηγούν σε αποκλεισμό της χρήσης του νερού στον αγροτικό τομέα και ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά του φράγματος”.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι ότι η δυναμικότητα ισχύος του υβριδικού σταθμού που προβλέπει την παραγωγή ενέργειας 15 MW, καθώς είναι η μέγιστη που μπορεί να εγκατασταθεί στη Δυτική Λέσβο. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το σχεδιασμό του δήμου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με μια μονάδα παραγωγής των 8 ΜW στη Στύψη.

Εν τω μεταξύ τρεις ερεσιώτικοι σύλλογοι, ο αγροτικός σύλλογος, η Πρωτοβουλία  και ο σύλλογος Θεόφραστος μαζί με την «κίνηση για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο» την Κυριακή 2 Ιουνίου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού στις 11:00 το πρωί, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για τον εν λόγω σχεδιασμό. Σε ανακοίνωσή τους καταγράφουν τις ενστάσεις τους για τον εν λόγω σχεδιασμό .

Όπως σημειώνουν: «Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή νέου φράγματος στον Αητό και αξιοποίηση του φράγματος Ερεσού. Από εκεί θα τραβάει νερό για το πάνω φράγμα και θα το ξανακατεβάζει στο φράγμα Ερεσού για να παράγει ρεύμα. Επίσης το έργο περιλαμβάνει και την τοποθέτηση 6 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων στα βουνά Βίγλα-Αητός-Πλάκες. Οι ανεμογεννήτριες αυτές, (που θα καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο σε ύψος και σε έκταση,) θα μπουν σε συνέχεια αυτών που υπάρχουν πάνω από την Άντισσα. Το έργο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο στάδιο υλοποίησης καθώς είναι δημόσια ανοιχτή προς διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το έργο αυτό αν επιτρέψουμε να υλοποιηθεί θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες και καταγράφουμε παρακάτω επιγραμματικά για να ενημερώσουμε τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού και των γύρω κοινοτήτων.

1) Πλήγμα στην κτηνοτροφία.

Η εταιρία θα δεσμεύσει τους κλήρους και τα ιδιόκτητα μέρη που σήμερα χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι εδώ και δεκάδες χρόνια. Η δέσμευση μέρους των βουνών Βίγλα – Πλάκες – Αητός αλλά και του μέρους μεταξύ Αητού και φράγματος Ερεσού θα συρρικνώσει σημαντικά τους βοσκότοπους της περιοχής δυσκολεύοντας την συνέχιση της κτηνοτροφίας. Η πιο σημαντική επίπτωση όμως για τους τσομπάνηδες της περιοχής θα είναι η εξής. Στα ιδιόκτητα και τους κλήρους που θα δεσμεύσει η εταιρία θα γίνει αλλαγή χρήσης γης και δεν θα μπορούν να δηλωθούν για τις επιδοτήσεις!

2) Ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού. Πλήγμα στην άρδευση του κάμπου Ερεσού.

Η εταιρία στο έργο της στόχο έχει να αξιοποιήσει το υπάρχον φράγμα Ερεσού. Ένα μεγάλο έργο της περιοχής με 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου Ερεσού παραδίδεται απλόχερα σε μία εταιρία. Στο ερώτημα αν το νερό θα πηγαίνει για την άρδευση του κάμπου ή για την παραγωγή ενέργειας την απάντηση μας δίνει η ίδια η εταιρία. Στην μελέτη γράφει ότι κάτω από 49 μέτρα ύψος του νερού στο φράγμα Ερεσού (63 μέτρα ύψος είναι όταν είναι γεμάτο) το νερό θα δεσμεύεται αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας! Αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναχρησιμοποίηση των πηγαδιών με ολέθριες επιπτώσεις στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, επομένως και την ύδρευση του χωριού.

3) Πλήγμα στον τουρισμό.

Το έργο αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον τουρισμό της περιοχής. Θα αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα στην εικόνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας καθώς τα έργα προβλέπεται να γίνουν μέσα στα απολιθωμένα. Επίσης, θα υπάρξουν και οικονομικές επιπτώσεις, αφού ένα τέτοιο έργο θα απομακρύνει τους «πουλάκηδες», μία κατηγορία τουριστών που ανοίγει την σεζόν και επισκέπτεται την Δυτική Λέσβο Μάρτη-Απρίλη. Τέλος η παρουσία των 6 γιγάντιων ανεμογεννητριών, ορατών από την παραλία Ερεσού όπως και το σύνολο των έργων θα υποβαθμίσουν το τοπίο αισθητικά.

4) Πλήγμα στο περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες επίσης. Το έργο βρίσκεται μέσα σε ζώνες Natura. Τα σημαντικά είδη που ζουν και αναπαράγονται στη Natura, αλλά και στο φράγμα, θα απομακρυνθούν, εφόσον η κατασκευή του θα επηρεάσει την περιοχή στην οποία ζουν. Η βάση των ανεμογεννητριών θέλει 2 γήπεδα ποδοσφαίρου γεμάτα τσιμέντο και σκυρόδεμα για να στηθούν. Οι παρεμβάσεις μεταξύ Αητού και φράγματος Ερεσού θα αλλοιώσουν το τοπίο προκαλώντας ζημιά στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ενώ η τοποθέτηση υπέργειου καλωδίου διασύνδεσης με την Καλλονή, μέσα από το δάσος των Παρακοίλων, θέτει σε κίνδυνο πυρκαγιάς το μοναδικό δάσος Μαύρης Πεύκης του νησιού.

5) Αρχαιολογική ζώνη και υγεία των κατοίκων.

Το έργο βρίσκεται μέσα σε ανακηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Επίσης δεν πληροί όλες τις παραμέτρους αποστάσεων από οικισμούς (λιγότερα από 2χλμ από τη Τζήθρα και λιγότερα από 6χλμ από την Άντισσα) και αυτός είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός λόγος να υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των ζώων της περιοχής»

Πηγή : ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο