ΠΒΑ | Αντιμετώπιση παράκτιων διαβρώσεων και πλημμυρών παραλιών σε Λέσβο και Λήμνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης και πλημμύρας παραλιών τουριστικής και οικολογικής σημασίας με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής (Eco-Beachtech)», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα INTERREG VI-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2021-2027 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου».

Το Eco Beachtech αποτελεί διάδοχο έργο της Πράξης Beachtech η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το «Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο.

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών) στη Μυτιλήνη.

Εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΠΤΑΒΑ) στο έργο συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών-ΤΩΘΒΕ) ως συντονιστής εταίρος και από τη κυπριακή πλευρά ο Δήμος Ακάμα και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης.

Η πράξη ECO-BEACHTECH έχει ως κύριο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράκτιας πλημμύρας και διάβρωσης στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κύπρο. Οι πιλοτικές περιοχές που θα μελετηθούν αντιπροσωπεύουν παράκτιες ζώνες υψηλής οικολογικής, τουριστικής και κοινωνικο-οικονομικής αξίας που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα πλημμυρών και οπισθοχώρησης της ακτογραμμής, όμως έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα στο πλαίσιο υλοποίησης της του έργου θα μελετηθούν στη Λέσβο η παραλία Γαββαθά-Κάμπου η οποία αποτελεί οικολογικά σημαντική περιοχή (Natura 2000) μέτριας τουριστικής κίνησης, ενώ στη Λήμνο, στα δυτικά, η παραλία Ρωμέϊκος Γιαλός-Ρηχά Νερά (ενιαία) η οποία αναπτύσσεται εντός του οικιστικού ιστού προσελκύοντας μεγάλο αριθμό λουόμενων, και η παραλία Κέρος στα ανατολικά, η οποία είναι πολύ τουριστική κυρίως από λουόμενους που επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ (windsurf, kite). Και οι 2 περιοχές ανήκουν στη Natura 2000.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών μελέτης είναι αντιπροσωπευτικά πλήθους παραλιών στο Βόρειο Αιγαίο αυξάνοντας έτσι την εμβέλεια των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων του έργου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο