Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και τους υγρότοπους της Λέσβου πραγματοποίησαν μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κα. Βασιλική Σκυλάκη και κα. Καλλιόπη Σπανού.
Οι μαθητές κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο, γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές συνοδευόμενοι από τη Γεωλόγο του Μουσείου κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρατήρησαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το μεγάλο ηφαίστειο της Βατούσας, τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύος, τα μεγάλα ρήγματα της Λέσβου και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και των πετρωμάτων του Γεωπάρκου Λέσβου.
Στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τα πουλιά και τη σημασία του υγρότοπου για τη διαμονή των μεταναστευτικών πουλιών από την κα. Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο και τον κ. Κώστα Πολυπαθέλλη, Βιολόγο.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών και τα ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ακολούθως, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν αρχικά στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και οδήγησαν στην απολίθωση του πλούσιου δάσους. Μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου γνώρισαν την εξέλιξη των φυτών στη γη, την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Οι μαθητές με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συνέχεια με την υποστήριξη των συντηρητών του Μουσείου κα. Ελένης Κουνιαρέλλη, κ. Νίκου Γραμμενόπουλου και κ. Γιάννη Χωραφά σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή στο Μουσείο, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση ενός τμήματος απολιθωμένου κορμού.
Παράλληλα συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου με την υποστήριξη της κα. Εβίτας Τσονίδου, Γεωλόγου, του κ. Στρατή Ζγουρνιού, Δασοπόνου και του κ. Νίκου Γραμμενόπουλου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν για τους μαθητές μια μεγάλη βιωματική εμπειρία καθώς μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν σύντομα στο μέλλον το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.