Ο κόλπος Καλλονής της Λέσβου, γνωστός για τη σαρδέλα του, στο βυθό του κρύβει και άλλους πολλούς θησαυρούς. Χάβαρα (άγρια μύδια), κυδώνια, καλόγνωμες, γυαλιστερές, πίνες και πετροσωλήνες είναι μερικά μόνο από τα όστρακα που ζουν στο βυθό του κόλπου. Για κάποια από αυτά επιτρέπεται η αλιεία ενώ κάποια άλλα προστατεύονται και απαγορεύεται η αλίευση τους.
Αυτή την περίοδο αλιεύονται τα χάβαρα, τα κυδώνια και οι καλόγνωμες, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο αλιέας και επιχειρηματίας Γιώργος Φωτεινός. Υπάρχουν δύο μέθοδοι αλίευσης των οστράκων είτε με κατάδυση είτε με τα καΐκια με το λεγόμενο αργαλειό ή αλλιώς “ λαγκάμνα” όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ένα σύστημα με δίχτυ που ανασύρει τα όστρακα από το βυθό, προσθέτει. Στην Καλλονή υπάρχουν περίπου 30 σκάφη με αργαλειό και άλλα 15 καταδυτικά, τονίζει ο κ. Φωτεινός. Η περίοδος αλίευσης των οστράκων στον κόλπο Καλλονής ξεκινάει το Νοέμβριο και σταματάει τον Μάρτιο με αποκορύφωμα τις μέρες λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες των χάβαρων, περίπου το 95% των αλιευμάτων, περίπου 500 τόνοι χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες, εξάγεται στην Ιταλία όπου και γίνεται μεταποίηση του προϊόντος. Από την αλιεία στον κόλπο της Καλλονής ζούνε 150 οικογένειες και αρκετοί μεταφορείς.
Πηγή : ertnews.gr / Ρεπορτάζ Δ. Λαχουρή