Πτήση με Mirage 2000–5 μαζί με τους Ικάρους του Αιγαίου

Με τα φτερά των Ικάρων του Αιγαίου «πέταξε» το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) στους ελληνικούς ουρανούς, στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, μας έδωσαν, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, οι πιλότοι της 331 Μοίρας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, εκεί που βρίσκεται η «φωλιά» των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 – 5.

      Προετοιμασία

      Η ημέρα μας στην Τανάγρα ξεκίνησε νωρίς με διαδοχικά briefing για την πορεία του καιρού, αναλύσεις για το σχέδιο πτήσης αλλά και ζωτικής σημασίας συμβουλές και υποδείξεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

      Ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του αεροσκάφους, τα συστήματα πρόσδεσης και εγκατάλειψης, τα σωστικά μέσα και ειδικά εξαρτήματα για επιβίωση σε περίπτωση ανάγκης (ατομική σωστική λέμβος, φακοί, καπνογόνα, συστήματα εντοπισμού κ.α.) αλλά και για μια σειρά αυστηρών ελέγχων πριν από την απογείωση.

      Στη συνέχεια, ακολούθησε η διαδικασία ένδυσης με το ειδικό ισοθερμικό εσωτερικά της φόρμας για τη διατήρηση της κατάλληλης σωματικής θερμοκρασίας αλλά και ειδική φόρμα αντι-G, για την όσο το δυνατόν καλύτερη απορρόφηση των μεγάλων επιβαρύνσεων και πιέσεων που δέχεται το σώμα κατά τη διάρκεια των εναέριων ελιγμών.

      Μετά τις τελευταίες επισημάνσεις, επεξηγήσεις και οδηγίες για το πλήθος των gadgets που «κρύβονται» επιμελώς στις θήκες της φόρμας, ήρθε η ώρα για να προσεγγίσουμε το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5. 

      Απογείωση

      Η θέα του Mirage 2000-5 είναι επιβλητική. Η είσοδος στο κόκπιτ γίνεται με μια εξωτερική σκάλα και μετά την πρόσδεση ακολουθούν οι τελευταίες οδηγίες από το προσωπικό εδάφους, που αφορούν στις διαδικασίες εγκατάλειψης, τη χρήση των οθονών του αεροσκάφους αλλά και το άνοιγμα και κλείσιμο της καλύπτρας.

      Φοράμε κάσκα, γάντια και μάσκα παροχής οξυγόνου. Οι μηχανές ανάβουν. Τα ηλεκτρονικά συστήματα τίθενται σε πλήρη λειτουργία. Ο πιλότος, επισμηναγός, Γρηγόρης Σίνας μας δίνει διαρκώς τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία απογείωσης και οδηγεί το αεροσκάφος προς το σημείο απογείωσης στον αεροδιάδρομο.

      Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, το Mirage 2000-5 αφήνει με μεγάλη ταχύτητα το έδαφος και απογειώνεται.

           Επίδειξη

      Ακολουθούμε το σχέδιο πτήσης αφήνοντας πίσω την Τανάγρα, περνάμε πάνω από τη Χαλκίδα και το Αλιβέρι με προορισμό τα Αντίψαρα και τη Χίο. Διασχίζοντας το Αιγαίο, πετάμε πάνω από τα πυκνά σύννεφα και δοκιμάζουμε τα πρώτα G με διαδοχικούς μικρούς ελιγμούς του μαχητικού αεροσκάφους.

      Την ίδια ώρα, στο πλάι μας πετά σε απόσταση περίπου ενός μιλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, το «ζευγάρι» μας στην πτήση. Τα αεροσκάφη παίρνουν πορεία για τον εναέριο χώρο δυτικά της Σκύρου, την περιοχή Bravo, όπου σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα γίνει η «εικονική» αερομαχία. 

      Ο πιλότος μάς ενημερώνει για την πορεία των ελιγμών που θα ακολουθήσουν ενώ διαρκώς «τσεκάρει» τη επίπεδο της νοητικής μας διαύγειας καθώς οι πιέσεις στο ανθρώπινο σώμα είναι ισχυρές, όπως ακριβώς και οι λιποθυμικές τάσεις.

      Οι ελιγμοί, οι αλλεπάλληλες επιταχύνσεις του μαχητικού και οι περιστροφές γύρω από τον άξονά του κόβουν, κυριολεκτικά, την ανάσα. Η μάσκα οξυγόνου λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια αλλά οι αισθήσεις μειώνονται δραματικά. Είναι εκείνες οι στιγμές που αντιλαμβάνεται κανείς σε πλήρη έκταση το μέγεθος της εξαιρετικά δύσκολης αποστολής που αναλαμβάνουν σε καθημερινή βάση οι πιλότοι των μαχητικών μας αεροσκαφών.

      Προσγείωση

      Το «φιλικό κυνηγητό» πάνω από τα σύννεφα έχει ολοκληρωθεί. Σε πολύ κοντινή απόσταση, πίσω από το δεξί φτερό του Mirage 2000-5 προσεγγίζει το «ζευγάρι» μας. Χαιρετούμε ιπποτικά τον πιλότο του F-16 και εκείνος, αφού μας ανταποδίδει τον χαιρετισμό, αποχωρεί.

      Το Mirage 2000-5 παίρνει το δρόμο της επιστροφής προς την Τανάγρα. Οι παλμοί πέφτουν. Ένα μικρό «παράθυρο» για να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ζήσαμε. Λίγα λεπτά μετά, ο αεροδιάδρομος αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα μπροστά μας. Ο πιλότος μάς χαρίζει μια τελευταία «αναμνηστική» περιστροφή και ξεκινά τη διαδικασία προσγείωσης.

      Σε μερικά δευτερόλεπτα, οι πίσω τροχοί ακουμπούν στο έδαφος και ακολουθεί το «ράμφος» του Mirage 2000-5. Μια μοναδική εμπειρία για εμάς τους «Γήινους», στο πλευρό των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώνεται. 

      Η «οικογένεια» των πιλότων

      Το κλίμα στην 331 Μοίρα είναι άκρως οικογενειακό. Το «δέσιμο» μεταξύ των πιλότων είναι απότοκο της απόλυτης υποστήριξης που παρέχουν ο ένας στον άλλο την ώρα που εκτελούν το καθήκον τους. Στο Διοικητήριο, τους τοίχους κοσμούν αναμνηστικά από τις διακρίσεις και τις διεθνείς επιτυχίες της 331 Μοίρας αλλά και φωτογραφίες των πιλότων με τα μαχητικά τους αεροσκάφη.

      Είναι όλοι εκεί. Αυτοί που υπηρετούν αλλά και αυτοί που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος. Ακριβώς από πάνω, η επιγραφή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: «Κανείς απών. Άλλοι στη Γη, άλλοι στον ουρανό».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Ιωαννίδης
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Αληπασσαλής

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο