Από τη Βάστρια ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του το «Πράσινο & Μωβ» στη Λέσβο

Με επίσκεψη στην Πηγή, την Κώμη και την περιοχή της Βάστριας όπου κατασκευάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 21 ης Μαίου το «Πράσινο & Μωβ» στη Λέσβο. Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Μπάκας, υπ. βουλευτής Λέσβου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την περιοχή που κατασκευάζεται η νέα δομή και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητας της Κώμης κ. Χρήστο Τσιβγούλη. Όπως φαίνεται και στις σχετικές εικόνες, τα έργα για την κατασκευή του νέου κέντρου, συνεχίζονται κανονικά.

Πρόκειται ένα έργο με πολλαπλές συνέπειες και επιπτώσεις. Από την οικολογική πλευρά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η κατασκευή μια φυλακής 5 χιλιάδων και πλέον ανθρώπων, στην καρδιά του λεσβιακού δάσους. Όλοι καταλαβαίνουν ότι με τους βοριάδες που επικρατούν τα καλοκαίρια στη Λέσβο είναι πολύ επικίνδυνο σε ένα τόσο πυκνό πευκοδάσος, να ξεκινήσει μια φωτιά η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Εάν η φωτιά επεκταθεί μπορεί να κάψει όλο το πευκοδάσος της κεντρικής Λέσβου, του μεγαλύτερου δάσους του Αιγαίου, με τραγικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ενώ είναι πιθανό να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές, όπως έχουμε δει σε πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ιδιαίτερα σημαντική για την ορνιθοπανίδα και για την κατασκευή του δρόμου πρόσβασης θα χρειαστεί να κόψουν εκατοντάδες δέντρα. Και βέβαια μια τέτοια φωτιά σε ένα τόσο δύσκολο σημείο θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαμένουν εκεί.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είμαστε στο «Πράσινο και Μωβ» αντίθετοι στη νέα δομή, γιατί πρόκειται για μια τεράστια φυλακή (την μεγαλύτερη στην Ελλάδα) για ανθρώπους που κάνουν αίτημα ασύλου, διωκόμενοι από τη χώρα τους.

Μια φυλακή μακριά από βασικές υποδομές. Μια φυλακή μακριά από νοσοκομείο που όλοι ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα. Μια φυλακή μακριά από κάθε σχολείο. Μια φυλακή απάνθρωπη για όλου/ες.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη και τις συναντήσεις στην περιοχή ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Την πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Λέσβο το «Πράσινο & Μωβ» επιλέγει συνειδητά να επισκεφτεί την περιοχή της Βάστριας και να συνομιλήσουμε με ανθρώπους της περιοχής για αυτό το έργο που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο νησί μας. Το έργο αυτό δυστυχώς σηματοδοτεί και τον τρόπο που βλέπει η ΝΔ το μέλλον και την ανάπτυξη του νησιού μας, χρηματοδοτώντας φυλακές και δημιουργώντας θέσεις εργασίας για φύλακες και εταιρίες security. Eμείς οι Λέσβιοι δεν θέλουμε το νησί μας να γίνει μια τεράστια αποθήκη ψυχών και είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της κυβέρνησης και έμμεσα της ΕΕ για να καταστήσουν τα νησιά μας ανοικτές – κλειστές φυλακές για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, έτσι ώστε αν τους κάνουν το βίο αβίωτο και να μην θέλουν να έρθουν. Ήδη η Μεγ Βρετανία θέλει να κάνει κέντρα κράτησης μεταναστών στη Ρουάντα στην Αφρική, η ΕΕ χρηματοδοτεί κέντρα στη Λιβύη και κάτι αντίστοιχο συζητιέται έντονα και στη Δανία. Ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση μου με τον Χρήστο Τσιβγούλη, Πρόεδρο της Κοινότητας Κώμης, ενός ανθρώπου που έχει σηκώσει, σε συνεργασία άλλους, το βάρος για την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, κατά των κυβερνητικών αποφάσεων. Από την πλευρά μας, εμείς στο «Πράσινο & Μωβ» δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό αυτών των προσπαθειών, με κάθε μέσο, ενημερώνοντας παράλληλα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και ευρωβουλευτές, από τους οποίους έχουμε πλήρη στήριξη

Μυτιλήνη, 24 Απριλίου 2023
Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Μπάκας, 6944654785

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι,
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας,
Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
www.prasinomov.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο