Αποκλεισμός του «Πράσινο & Μωβ» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου | Δήλωση Μιχάλη Μπάκα

Το Πράσινο & Μωβ με λύπη και απογοήτευση πληροφορεί τα μέλη και τους φίλους των κομμάτων της Συμμαχίας ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την ένσταση του συνδυασμού μας για τον αποκλεισμό μας από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. 

Η αιτία του αποκλεισμού μας από τον Άρειο Πάγο είναι η μη έγκαιρη κατάθεση του συνδυασμού στην εκλογική πλατφόρμα, που για πρώτη φορά θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εσωτερικών και τη διαχείριση της ανέλαβε ιδιωτική εταιρία. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι καταθέσαμε κανονικά και εμπρόθεσμα τη συμμαχία, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως και  καταχωρήσαμε επίσης κανονικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, 249 υποψηφιότητες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και για ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τα αντίστοιχα παράβολα. Δυστυχώς η πρώτη εφαρμογή της εκλογικής αυτής πλατφόρμας δεν έδινε την δυνατότητα, όπως γινόταν μέχρι τώρα κάθε τυπικό κενό ή εκκρεμότητα στην υποβολή να επισημανθεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή την ηλεκτρονική εφαρμογή, με πρόσκληση για επιτόπια διόρθωσή του. Η υποχρέωση αυτή είναι άμεση απόρροια των συνταγματικών επιταγών για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και δεν καταργείται με νεότερη νομοθεσία από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Παρόλα αυτά, μέχρι και την επομένη της μη ανακήρυξης των συνδυασμών μας,  δεν υπήρξε καμία απολύτως ειδοποίηση προς το Πράσινο & Μωβ για το όποιο πρόβλημα. Επιπλέον, μας αποκλείστηκε κάθε δυνατότητα διόρθωσης, όταν ενημερωθήκαμε και το ζητήσαμε. Κάτι τέτοιο περιορίζει ανεπίτρεπτα και δυσανάλογα το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά και το ίδιο το νόημα της δημοκρατίας, ανοικτής εξ ορισμού σε όλους τους πολίτες. 

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά είναι προφανές ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δυσανάλογα αυστηρή για μια τεχνική παράλειψη, χωρίς θεσμικό/ουσιαστικό αντίκτυπο, που όφειλε να είχε αποτραπεί από το ίδιο το ψηφιακό σύστημα: η φιλοσοφία κατασκευής του οφείλει να είναι σύμφωνη προς το συνταγματικό πνεύμα της διευκόλυνσης και όχι παρεμπόδισης της υποβολής των συνδυασμών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, στέλεχος του «Πράσινο &Μωβ», έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δυστυχώς ενημερώνουμε του πολίτες της Λέσβου ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα βρουν το ψηφοδέλτιο του Πράσινο & Μωβ στα εκλογικά κέντρα για να το επιλέξουν στην κάλπη. Αυτό είναι κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα, καθώς μιλώντας με πολλούς πολίτες αυτή την περίοδο, ήταν εμφανές ότι ο συνδυασμός μας είχε γεννήσει προσδοκίες ως μια τίμια συνειδητή επιλογή ψήφου, με πράσινο προφίλ, έτσι ώστε να είμαστε παρόντες στην επόμενη βουλή, στηρίζοντας τις θέσεις και τον αγώνα, που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια στη Λέσβο.

Πολλοί λυπήθηκαν για τον αποκλεισμό μας από τις εκλογές, ενώ κάποιοι χάρηκαν, και δεν μας προξενεί εντύπωση αυτό. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί δεν μας θέλουν στα πόδια τους.

Αλλά δεν πτοούμαστε. Λυπούμαστε αλλά δεν το βάζουμε κάτω.

Οι εκλογές αυτές είναι μια στάση στο μακρύ δρόμο της ενεργούς μας συμμετοχής στα κοινά, ως ενεργοί πολίτες χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, χωρίς ιδιοτέλεια και προσωπικές ατζέντες, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με συμφέροντα. Ευχαριστούμε όλους/ες που μας συμπαραστέκονται σε αυτό τον αγώνα και τους καλούμε για την άμεση στήριξη και συμπαράταξης σε αυτόν. Δεν είμαστε μόνοι μας. Όλοι μαζί, συλλογικά, μπορούμε. Συνεχίζουμε την προώθηση του προγράμματός μας με πολιτικές, που θα οδηγήσουν τον τόπο μας στο δρόμο της βιωσιμότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στη στήριξη των αδυνάτων, αποτελεσματικές απαντήσεις στην οικολογική και κλιματική κρίση, αλλά και δίκαιη, παραγωγική και βιώσιμη, ανθεκτική οικονομία.

Στα επόμενα ωραία»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο